4 Гласа Глас

Изкачване на връх Тубкал в Мароко с разглеждане на клисурата Дадес, имперските столици и Сахара

Пуснат от letovnik 2937 дни преди Екскурзии
Изкачване на Jbel Toubkal (4167 м) - най-високият връх в Атласките планини, Мароко и в Северна Африка с разглеждане на Уарзазат, клисурата Дадес, имперските столици Маракеш, Фес, Рабат, Мекнес и Казабланка, с нощувка в берберски стил и езда на камили в Сахара. За изкачването на връх Тубкал програмата е комбинирана и е подходяща както за туристи, така и за опитни планинари. В зависимост от личните способности изкачването може да стане по Нормалния маршрут или по Югозападния гребен на върха, който е класически алпийски скален маршрут, предлагащ лесно, но красиво и панорамно катерене.

Нормалния маршрут към връх Тубкал. В дясната част на снимката се виждат Южния връх (Toubkal O) и Tete d'Ouanoums, през които минава маршрута по Югозападния гребен

Информация за Нормалния маршрут:Нормалният маршрут, водещ към върха не изисква специална техническа подготовка през летния сезон и той е достъпен за всеки добре подготвен физически човек. Пътеката пресича реката и се изкачва по един стръмен склон със сипеи, който води до седловината Tizi'n'Toubkal (3940 м). От тук маршрута продължава към връхния гребен на Jbel Toubkal. Изкачването до върха е с продължителност около 5 часа.През лятото планината обикновенно е суха, но е напълно възможно да се разрази и буря. Температурите през деня са обикновенно над нулата, но може да има залеждания над 3500 м. Тези условия изискват добри трекинг обувки и стабилно яке за дъжд и вятър.

Информация за Югозападния гребен:През лятото Югозападния гребен на Тубкал предлага много добро катерене с максимална техническа трудност от 4 категория. Всяка година условията са напълно различни и зависят от валежите и слънчевите дни в планината, така че не е изключено да има заснежени и заледени участъци през лятото.За да достигнем началото на гребена ще трябва да пренощуваме в новата хижа Тубкал или старата Neltner. От нея по добра пътека ще тръгнем в южна посока, за да достигнем седловината Ouanoums (Tizi-n-Ouanoums), от където започва гребена. По гребена има четири големи скални прага като слизането от втория става с рапел. След това ще трябва да изкачим Южния връх на Тубкал и да слезем до седловината Col du Toubka на 3940 м. От тук следвайки последната част от Нормалният маршрут ще се изкачим на Главния връх с височина 4167 м.

Ouanoums (югозападния гребен) водещ към седловината Tizi n'Toubkal (която не се вижда) и гребена преди връх Jbel Toubkal
Дискутирай Скрии Добави 
Тагове: Изкачване на връх Тубкал в Мароко с разглеждане на клисурата Дадес имперските столици и Сахара


Кой е гласувал за тази публикация


Коментари


Влезте, за да коментирате или се регистрирайте тук.