5 Гласа Глас

Експедиция до връх Алпамайо

Пуснат от letovnik 2939 дни преди Екскурзии
Алпамайо е висок 5947 м и се намира в северната част на перуанската Кордилера Бланка, Анди. Заедно с Матерхорн и Ама Даблам, той е считан за един от трите най-красивите върхове в света. Алпамайо представлява една перфектна и стъмна, почти 60-градусова, ледено-снежна пирамида. Той има два върха - северен и южен, които са свързани помежду с много остър снежен гребен.

Залез на Югозападната стена на Алпамайо

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ:Името на планината произлиза от Allpamayu, като allpa означава земя, а mayu - река. Неговото местно кечуанско име е Shuyturahu (като shuytu означва тънко, дълго и пирамида, а rahu - снежна планина и ледник.Една френско-белгийска експедиция, включваща George и Claude Kogan успява да направи изкачване на върха през 1951 година. След като разучават снимките на George Kogan, публикувани в неговата книга "Изкачването на Алпамайо", един германски екип обаче стига до извода, че тяхното изкачване не е достигнало най-високият връх. Така че една експедиция съставена от G. Hauser, F. Knauss, B. Huhn и H. Wiedmann изкачват върха по Северния гребен през 1957 година.Най-популярните маршрути за изкачване на върха започват от село Caraz, намиращо се в северната част на Кордилера Бланка. Най-катереният маршрут към върха е маршрута на Ferrari, който се намира на Югозападната страна на планината. Той е преминат през 1975 година от група италиански алпинисти водени от Casimiro Ferrari. Той е едно трудно катерене, изискващо добра техника на катерене по лед. Това изкачване предлага несравними гледки към стръмни ледени склонове, затворени от гигантски бели стени и гребени, подобни на най-добрите хималайски пейзажи. Към върха водят най-малко шест други алтернативни машрута, като вторият по популярност е Френския маршрут.

Гледка към Кордилера Бланка от базов лагер

ИЗИСКВАНИЯ:- Основни катерачни умения;

- Манипулации с въже и основни възли;

- Добри умения за ходене с котки по фирнов и леден склон;

- Основни умения за катерене по заснежена скала и лед;

- Спускане на рапел;

- Самозадържане по фирнов склон.Задължително е участието в поне 2 от следните зимни програми:- Вихрен по Джамджиев ръб;

- Малuовишкия траверс;

- Двуглав;

- Северната стена на Вихрен.Препоръчително е участието в някой от следните курсове:- Ледено катерене за начинаещи на Скакавица;

- Снежно-ледено катерене на Скакавица;

- 3-месечен курс по скално катерене и алпинизъм;

- 6-дневен курс по катерене и алпинизъм на Малuовица.

Началото на Френския маршрут. На заден план е връх Quitaraju, а леко вдясно - връх Santa Cruz GrandeЦЕНА:На човек при минимум 2-ма участника: 4000 лв.Максималния брой на участниците е 2 души.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:- Автобус от Лима до Хуараз и обратно;

- Автобус от Хуараз до Cashapampa и обратно;

- 5 нощувки в хотел;

- Здравна застраховка за целия период на експедицията;

- Перуанска виза;

- Височинна палатка;

- Мулета за трека до базовия лагер;

- Български алпийски водач.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:- Самолетен билет от София до Лима и обратно (между 3300 и 3700 лв.);

- Трансферите в Лима от летището до автогарата;

- Личната екипировка за изкачването;

- Бивачни съоръжения за нощуване по време на трека до базовия лагер и престоя в планината;

- Свръхбагаж при полета със самолет;

- Ваксини;

- Храна и газ.

Югоизточната стена на Алпамайо при подхода до базовия лагер

ПРОГРАМА:1-2 ден:Полет от София до Лима и нощувка в хотел.3 ден:Пътуване от Лима до Хуараз и нощувка в хотел.4 ден:Huaraz – Cashapampa – LlamacorralОт Huaraz ще тръгнем към 7 сутринта и ще пътуваме до Cashapampa (2900 м), от където започва пътеката. Тук ще трябва да натоварим багажа си на мулета и да започнем трека в тясната долина. След обяд ще започнем да набираме височина, докато достигнем нашият първи лагер по трека - Place Llamacorral на 3800 м. Нощувка в лагера.5 ден:Llamacorral – Базов лагер или лагер Arhuey CochaПрез този ден ние ще продължим прехода през живописната долина и ще можем да се насладим на тюркоазените езера Ichicocha и Jatuncocha. На обяд трябва да достигнем едно място, което се нарича Quisuar, където ще направим обедна почивка. След това ще продължим трека до южния Базов лагер на Алпамайо на височина 4300 м. Тъй като би трябва да пристигнем сравнително рано, през оставащото време от деня ще трябва да подготвим катерачната си екипировка за изкачването през следващия ден. Нощувка в лагера.6 ден:Базов лагер – Лагер 1Рано сутринта ще тръгнем по каменистата пътека пресичаща морената, за да достигнем ледника. До ледника, който започва на около 5000 м, имаме около 3 часа ходене. Тук ще трябва да се обвържем и да сложим котките. Катеренето по ледника е с продължителност около 2 часа и половина, след което ще излезем на седловината, намираща се на 5600 м. След още половин час трябва да слезем до Лагер 1 на около 5400 м. Нощувка в лагера.7 ден:Лагер 1 – връх Алпамайо – Лагер 1Ставане в 2 сутринта и тръгване в 3 часа. От палатките до основата на стената (съответно до началото на маршрута Ferrari) имаме около 1 час преход през ледник, който трябва да направим на челни лампи. Средния наклон на стената е около 75º. Ако групата се движи добре и никой няма сериозни проблеми с височината след около 3-4 часа ледено катерене трябва да достигнем върха. Докато катерим ще можем да се насладим на невероятни гледки, които ще ни разкрие изгряващото слънце. Без да прекаляваме с престоя на върха (това зависи и от метеорологичните условия и времето, което ни остава до края на деня) ще започнем спускане по маршрута на изкачване. Ако имаме достъчно време до края на деня ще можем още същият ден да слезем до Базовия лагер.

Северната стена на Алпамайо

8-9 ден:Резервни дни при лошо време.10 ден:Лагер 1 – Базов лагерСлизане до Базовия лагер, ако предният ден сме отложили слизането.11 ден:Базов лагер – CashapampaПрез този ден ще направим един дълъг преход през долината Santa Cruz до края на пътеката в Cashapampa. Който желае да реалаксира напълно ще може да отидете до горещите бани в Huancarhuaz Hot Springs. Нощувка в Cashapampa.12 ден:Пътуване от Cashapampa до Huaraz. Нощувка.13 ден:Пътуване до Лима.14-15 ден:Полет от Лима до България.

ЗАБЕЛЕЖКА:Нормално е всеки, който е отишъл на другия край на света да желае да посети световноизвестните Мачу Пикчу, Куску и платото Наска. Те обаче не са включени в цената и трябва да има предварително съгласие между всички участници в експедицията още в България, за да се фиксира датата за обратния полет до България. Разглеждането на забележителностите ще отнеме около 4-5 дни.

Във връхната част на маршрута

ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА:- Сериозни алпийски обувки;

- Връхно яке - Gore Tex;

- Долнище (гащеризон) - Gore Tex;

- Пухен спален чувал;

- Яке уиндстопър;

- Дебело яке от полар;

- Долнище от полар или уинстопър;

- Ръкавици с един пръст (лапи);

- Дебели долни ръкавици за под лапите - 2-3 чифта;

- Топла шапка - 2 бр.;

- Термо или вълнени чорапи - 2-3 чифта;

- Термос или бутилка за вода;

- Неопренова постелка или надуваем дюшек за височинните лагери;

- 40-60 л. раница;

- Катерачна седалка;

- Карабинери с муфа - 2-3 бр.;

- Самохвати - 2 бр.;

- Примки за самохватите - 2 бр.;

- Дълги примка - 1-2 бр.;

- Протриващо устройство (щихт пластина) - 1 бр.;

- Термобелuо - долнище и горннище с дълъг ръкав;

- Добри слънчеви очила (маска);

- Слънцезащитен крем с много висок фактор на защита;

- Джобно ножче;

- Котки;

- Сечива за катерене - 2 бр.;

- Телескопични щеки;

- Челник;

- Комплект прибори и съдове за хранене;

- Каска.

Част от екипировката като катерачна седалка, карабинери с муфа, самохвати и каска, могат да бъдат осигурени от Вертикален свят.

На слизане от върха
Дискутирай Скрии Добави 
Тагове: Експедиция до връх Алпамайо


Кой е гласувал за тази публикация


Коментари


Влезте, за да коментирате или се регистрирайте тук.