4 Гласа Глас

Изкачване на връх Гросглокнер по Нормалния маршрут

Пуснат от letovnik 3130 дни преди Екскурзии
Гросглокнер, със своите 3798 метра, е най-високият връх в Австрия. Намира се на границата между провинциите Каринтия и Тирол. По североизточните склонове на планината е разположен ледника Pasterze, който със своята дължина от 9 км е най-големият ледник в Източните Алпи. Към това изключително красиво място води панорамния Гросглокнерски високопланински път, който е една от най-големите туристически атракции в Австрия. Глосгокнер е един от най-желаните за изкачване върхове в Алпите наред с Матерхорн и Монблан.

На връх Гросглокнер

Въвеждаща информация:Изходната точка за изкачването на връх Гросглокнер по този маршрут е градчето Kals-am-Grossglockner, намиращо се от южната му страна. Нормалния маршрут е най-лесният и безопасен път, водещ към върха, тъй като опастността от цепнатини е много малка на ледника Koednitz. Днес към Гросглокнер водят около 30 маршрута, обаче повече от 80% от всички летни изкачвания биват правени по маршрута през хижа Stuedl.Началото на нашият маршрут е паркинга до Lucknerhaus, която се намира на края на панорамния път Kalser Glockner. От тук се продължава до хижа Stuedl като се преминава през хижа Luckner, от където се открива красива гледка към западните склонове на върха. От хижа Stuedl се пресича ледника Koednitz в източна посока, за да се достигне едно скално ребро, което ще ни отведе до гребена, на който се намира хижа Erzherzog-Johann (3454 м). Продължителността на прехода е между 2,30 и 3 часа.

Връхния гребен на Клейнглокнер, а на заден план последният труден участък преди връх Гросглокнер

Денивелацията от хижа Erzherzog-Johann до върха е 360 метра. Тук най-трудният скален участък е 2 категория по UIAA, а на-стръмният ледено-снежен склон - около 40 градуса. Времето необходимо за изкачване на върха от хижата варира от 2 до 3 часа, в зависимост от подготовката на изкачващите го. От хижа Erzherzog-Johann маршрута минава през "Фирновия гребен" и стръмния 40-градусов лед на Glocknerleitl, който води до основата на скалите. От тук се продължава по гребена на връх Клейнглокнер, след изкачването му се слиза до Glockner Gap и накрая по отвесни блокове се стига до кръста на връх Гросглокнер. По цялата скална част на маршрута има железни колове за осигуряване.
Дискутирай Скрии Добави 
Тагове: Изкачване на връх Гросглокнер по Нормалния маршрут


Кой е гласувал за тази публикация


Коментари


Влезте, за да коментирате или се регистрирайте тук.